Често срещани проблеми с домофоните

Как да разберем какъв тип е повредата в нашата домофонна система?

Първото нещо което трябва да направите е да определите типа на системата която е инсталирана. Ако има надпис на модел или производител върху домофонното табло, е сравнително лесно да се определи дали е цифрова или аналогова домофонната уредба. Можете да проверите в интернет за производител и модел или да ни попитате.

Ако системата е цифрова е желателно да ни се обадите за консултация или ако желаете можем да да направим диагностика на място. Ако системата Ви е аналогова можете да се опитате да отстраните проблема сами или да ни се обадите .

Второто което трябва да проверим какъв е точно проблема. Дали повредата е обща за цялата система или е само в един или няколко абоната. Повредите по домофоните могат да са от различно естество, могат да бъдат причинени от външна намеса, повредени модули , слушалка или друго.

Една от най-често срещаните повреди се проблем с постоянно захранен електрически насрещник т.е. „бръмчи“, най-вероятно става дума за задържал бутон за отваряне в някои от апартаментите. Решението е да помолите всички съседи да  преверят за задържал бутон за отваряне на домофонния апарат. Ако насрещника продължава да „бръмчи“  и след тази проверка причината за проблема е другаде и е желателно да ни потърсите за да можем да отстраним проблема.

Друг често срещана повреда  с неработещ електриески настещник т.е. натискате бутона за отваряне но не се случва нищо. Една от възможните причини е да е изгоряла електрическата бобина и трябва да се смени с нов. Другата възможност е проблем с кабелите или  домофонната централа което изисква намесата на сервизен специалист.

Надяваме се че сме Ви били полезни.

Телeфони за връзка с нас: 0887255886